Şeker Hastası İçin Beslenme ve Yememesi Gerekenler


Şeker Hastası İçin Beslenme ve Yememesi Gerekenler

Diyabet yada şeker hastalığı, pankreasın yeteri kadar insülin salgılayamaması ve yeterli derecede insülin kullanamaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Tam olarak iyileşmenin görülmediği bu rahatsızlık, bir yaşam boyu devam eder. Hastalığa bağlı oluşması olası bazı sorunlar önlenebilir veya geciktirilebilir. Uygun bir diyet programı ile hastalıkla barışık yaşayabilirsiniz. Hazır besinlerden uzak durarak annelerinizin yemeklerine dönmeniz gerekiyor. Makalemizde, diyabete uygun beslenme önerilerini ve tüketilmemesi gereken besinlerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Beslenme Önerileri
Diyabet hayatınıza girmişse, sağlıklı gıdaları müsait miktarlarda ve düzenli yiyecek saatlerinde tüketebileceğiniz “diyabet rejimi” uygulamanız gerekir. Diyabet rejimi, gıda öğeleri açısından varlıklı, yağ ve kalorisi az sağlıklı beslenme planıdır. Anahtar besinler; meyveler, sebzeler ve tahıllardır. Aslında bir diyabet diyeti, hepimiz için en iyi yemek planıdır. Madde madde sırlayacağımız tavsiyeler, her insan için sağlıklı beslenme rejimi olarak da kullanılabilir.

Omega 3 Yağ Asitleri: bu esansiyel yağ asitleri vücut tarafından üretilememektedir, dolayısıyla farklı gıdalar vesilesiyle vücuda aktarılmaktadır. Omega 3 yağ asitleri şeker hastalığının yol açtığı kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemek amacıyla çok önemlidir.
Zeytinyağı: iyi kolesterolü yükseltir ve damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Beraberinde İnsülin direncini azaltır ve kan şekerinin stabilize olmasına destek sağlar.
Sebze ve meyve grubundaki gıdalar içerdikleri varlıklı vitamin ve minerallerin yanı sıra lifli yapıya sahiptirler. Bu lifli yapıları yardımıyla de kan şekerinin dengelenerek sabit kalmasına yardımcı olurlar. Lahana, karalahana, portakal, ıhlamur, limon, brokoli, turp, şalgam, greyfurt, ıspanak bu grupta ön sırada gelen besinlerdendir. Bu sebze ve meyveleri tüketirken tuz ve sos içermemelerine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda yüksek miktarda tuz ihtiva ettiği için konserve formunda da tüketilmemelidir.
Üzüm çekirdeği ve yeşil çay, şeker hastalarının kullanabileceği deva dışı güçlü tedavi araçlarından ikisi. Bu gıdalar vücutta İnsülin etkinliğini arttırıyor ve diyabet kararı ortaya çıkan rahatsızlıkların engellenmesinde faal rol oynuyor. Üzüm çekirdeği bununla birlikte kuvvetli bir antioksidan deposu ve uzmanlar tarafından aç karna tüketilmesi öneriliyor.
Krom vücuttaki İnsülin etkinliğini arttırdığı için diyabetli hastalarda tüketilmesi gereken mineraller içinde yer alıyor.
Beta glukan şekere bağlanarak geç emilmesini sağlıyor dolayısıyla ani yükselmeleri önlüyor. Yulaf ezmesinin içerisinde bol miktarda beta glukan bulunuyor. Şeker hastaları yulaf ezmesini süt ve yoğurtla birlikte tüketebiliyorlar. Ayrıca meyvelerin üstüne serpilecek tarçın veya çayla tüketilecek çubuk tarçın da şekerin düşürülmesinde faal rol oynuyor.
Bakliyat grubundaki ürünler içerdikleri yüksek miktarda lifle şekerin kana karışma hızını düşürürler ve kan şekerinin kontrolünü desteklerler. Aynı zamanda besinlerden gelen kolesterol emilimini yavaşlatarak kalp hastalıkları riskini de düşürürler.
Domates suyu şeker hastaları içi başarıya ulaşmış bir kan sulandırıcıdır. İçeriklerinde tuz barındıran konsantre ürünler yerine taze sıkılmış domates suları tüketilmelidir.
Sarımsak, şeker hastalığının yol açabileceği kalp ve damar hastalıklarına karşı kuvvetli bir koruma sağlar.
Hastalığın teşhisi, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz anlamına geliyor. Yeme düzeninde gereken değişikler, uzman bir diyetisyenin önerileri dikkate alınarak uygulanmalı.
Şeker hastaları öğün atlamamalı; her gün düzenli öğünleri olmalı.
Şeker hastalarının tükettiği besin yada gıdaların etiketleri incelenerek, içerikleri öğrenilmeli. Besinlerin kalori ve yağ oranları, tatlandırıcı kullanılmışsa eşeysel ne olursa olsun bilinmeli. Yani şeker hastaları ne tükettiğini bilmeli…
Diyet programınız için sıhhatli karbonhidratlar seçin. Sindirim esnasında şekerler (basit karbonhidratlar) ve nişastalar (kompleks karbonhidratlar) kan glikozuna dönüşür. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller (fasulye, bezelye ve mercimek benzer biçimde) ve az yağlı süt ürünleri benzer biçimde sağlıklı karbonhidratlara odaklanın.
Şeker tüketimini tamamen bırakmanız gerekmiyor. Ancak şeker başta olmak suretiyle tükettiğiniz tüm gıdaları ölçülü kullanmalısınız.
Şeker hastalarına önerilen en önemli gıda, sudur. Günde en az 1,5 ila 2 litre su tüketmelisiniz. Çaylar, kahveler, meyve suları, bu miktara dahil edilmemeli…
Haftada en az iki kere kalp sağlığınız için balık yiyin. Balık, yağlı etlere iyi bir alternatif olabilir. Örneğin morina, ton ve trança balıkları; kırmızı et ve kümes hayvanlarına nazaran daha az yağ, doymuş yağ ve kolesterol içerir. Somon, uskumru, ton balığı, sardalya ve lüfer gibi balıklar, kan yağlarını düşürerek kalp sağlığını geliştiren “Omega-3” yağ asitleri bakımından zengindir.
Kızartmalar, yağda değil ızgarada kızartılmalı.
Yağsız et, süt, peynir ve yoğurt tercih edilmeli. Yağsız yoğurt, kan şekerini kontrol altında meblağ.
Hamur tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar, tavsiye edilen miktarlarda tüketilmesi. Bu tür tatlılar yerine ancak meyve tüketilmesi daha sağlıklı bir beslenme tercihidir.
Karpuz, kavun, muz ve balkabağı şeklinde şeker oranı yüksek meyveler, azca miktarlarda yenilmeli.
Ağırlıklı olarak lifli ve posalı yiyecekler tüketilmeli. Lifli gıdalar, vücudunuzun sindirimini ve kan şekeri düzeylerini test etmeyi kolaylaştırır. Lif düzeyi yüksek gıdalar; sebze, meyve, fındık, baklagiller (fasulye, bezelye ve mercimek), yulaf, buğday unu ve buğday kepeği gibi gıdalardır.
Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ içeren gıdalar kolesterol seviyenizi düşürmenize destek olabilir. Avokado, badem, ceviz, ceviz, zeytin ve kanola, zeytin ve fıstık hasım bu tür yağlardır. Ancak bütün yağlar kalorili olduğu için aşırıya kaçılmamalı.
Şeker hastalarının tüketebileceği öteki besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; elma, kuşkonmaz, avakado, yaban mersini, brokoli, havuç, kızılcık, keten tohumu, lahana, fındık, yulaf ezmesi, kinoa, ahududu, greyfurt, kırmızı soğan, kırmızı biber, soya, ıspanak, çay, domates, kepekli pirinç, kepekli ve çavdarlı ekmek…

Hangi Besinler Tüketilmemeli
Diyabet, damar tıkanıklığı ve damar şiddeti gelişimini hızlandırarak kalp hastalığı ve inme riskini arttırır. Bu anlamda diyabet hastalarının aşağıdaki besinlerden kaçınması gerekiyor.

Şeker hastaları; bal, reçel, marmelat, pekmez, dondurma, kremşanti gibi besinlerden uzak durmalıdır.
Margarin ve tereyağı benzer biçimde doymuş yağlar, şeker hastaları için müsait yağlar değil. Yağ tüketimi miktarı, şeker kadar mühim bir ayrıntı.
Yüksek yağlı süt ürünleri ve sığır eti, sosisli sandviç, sucuk, sosis ve domuz eti benzer biçimde hayvan proteinleri diyabet hastalarının kaçınması ihtiyaç duyulan doymuş yağlar içerir.
Tuz ve tuzlu besinler ve bol yağ içeren kuruyemişlerden uzak durulmalı.
İçeriği tam olarak meçhul işlenmiş hazır gıdalar, şeker hastaları için “sinsi” besinlerdir. Hazır çorbalar, bulyonlar, çikolatalar, bisküviler şeklinde oldukca sayıda hazır besin, şeker hastaları için sıkıntı çıkarabilir.
Hamur işleri ve hamur harcı tatlıları tercih edilmemeli.
Kılıçbalığı ve uskumru şeklinde cıva oranları yüksek kızarmış balıklardan kaçının.
Yüksek yağlı süt ürünleri, yüksek yağ proteinleri içeren gıdalar, yumurta sarısı, karaciğer gibi sakatatlar kolesterol bakımından zengindir.
Alkollü içecekler, diyabet diyetini bozarak vücut dengesini alt üst eder. Bütün alkollü içecekler, her insan için olduğu şeklinde şeker hastaları için de en büyük düşmandır. Alkol, diyet hastalarında ağır hipoglisemiye yol açabilir.
Şeker hastalarının tüketmemesi gereken bazı besinler de şunlardır; helva, dondurma, kurabiyeler, kurutulmuş meyveler, kavrulmuş besinler, pastırma, salam, sucuk, kola benzer biçimde şekerli ve gazlı içecekler, meşrubatlar, boza, sıcak çikolata, salep, meyveli şerbetler, hazır meyve tozları, tavuk derisi, ketçap, mayonez, soslar, iç yağı, kuyruk yağı, turşu, salamuralar, kahvaltılık gevrekler, beyaz pirinç, konserve, patates kızartması…

Şeker Hastaları İçin Diğer Öneriler
Şeker hastaları düzenli egzersiz yapmalı. Egzersiz ve spor, kan şekerinin test dibine alınmasını sağlar. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak kilonun kontrol altına alınmasına katkı sağlar; kan yağlarının miktarlarını düşürür.
Aşırı egzersiz ve spor, şeker hastaları için korku arz eder. Ağır ritmde yürümek, merdiven inip çıkmak gibi egzersizler, idealdir.
Yüksek kolesterol içeren gıdalar ya azca tüketilmeli, veya kaçınılmalı. Günlük 200 miligramdan fazla kolesterol almamayı hedefleyin.
Bir günde 2,3 gramdan az sodyum almayı hedefleyin. Günde 3 gramdan fazla tuz tüketmemeye gayret gösterin. Bununla birlikte, hem de hipertansiyonunuz var ise günde 1,5 gramdan daha azca sodyum almalısınız.
Yemeklerinizi evde yemeye çaba edin ve mümkünse kendiniz hazırlayın. Dışarıda yiyeceğiniz bir öğün, rejiminizi bozabilir.
Günlük kalori alımına dikkat edin. Her gün aynı düzeyde kalori almalısınız. Farklı oranlarda kalori alımı, kan şekeri dengenizi bozar.
Atıştırmalık olarak ceviz ve badem benzer biçimde kuruyemişleri tercih edin.
Bir kilo sebze yemeği için en çok 2 yemek kaşığı yağ kullanın.
Çay yada kahveleri yemeklerden en az 1 saat sonra için. Günde en fazla 2 kahve yada 3-4 bardak açık çaydan fazlasını tüketmeyin.
Şeker payı yüksek meyveler yerine ekşi meyveler tercih edin.
Şeker Hastalığı ve Diyet
Diyabetiniz var ise, doktorunuz büyük olasılıkla sıhhatli bir beslenme planı geliştirmenize destek olması için bir diyetisyene başvurmanızı öneri edecektir. Diyetisyenin önereceği beslenme planı; kan şekerinizi (glikoz) kontrol etmenize, kilonuzu yönetmenize ve yüksek tansiyon ve yüksek kan yağları gibi kalp hastalığına yönelik risk faktörlerini kontrol etmenize yardımcı olur. Aşırı kalorili ve yağlı besinler tükettiğinizde vücut, kan şekerinde istenmeyen bir artış oluşturarak, tepki verir. Kan şekeri test altında tutulmazsa tehlikeli ölçüde yükselen kan şekeri seviyesi (hiperglisemi); sinir, böbrek ve kalp hasarı benzer biçimde uzun vadeli komplikasyonlar oluşturabilir.

Sağlıklı besin tercihleri ​​yaparak ve yeme alışkanlıklarınızı takip ederek kan şekeri seviyenizi güvenli bir düzeyde tutmanızı sağlamalısınız. “Tip 2” diyabetli çoğu insan için kilogram kaybı bununla beraber kan şekeri kontrolünü kolaylaştırabilir. Ayrıca esenlik açısından bir dizi yararlar sunabilir. Kilo vermeniz gerekiyorsa, bir diyabet rejimi, emin bir biçimde hedefinize ulaşmak için besleyici bir yol olabilir.

Sağlıklı bir diyabet rejimi, normal zamanlarda günde üç öğün yiyecek yenmesine dayanır. Bu diyet, vücudunuzun, ürettiği insülini daha iyi kullanmasına destek sağlar. Bu konuda uzman bir diyetisyen, sıhhat hedeflerinize, beslenme tercihlerinize ve ömür karakterinize dayanan bir diyet hazırlanmasına destek olabilir. Yeme alışkanlıklarınıza, vücut boyutlarınız ve ağırlığınıza, fiziksel aktivitelerinize nazaran bir diyet programına ihtiyacınız olduğunu unutmayın!

Diyabet Hakkında Kısa Notlar
Günümüzde her 5 kişiden biri, diyabet hastasıdır.
Şeker hastalığı bulaşıcı değil, kroniktir.
Kronik bir rahatsızlık olması nedeniyle şeker hastaları bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorunda kalır; hayat düzenlerini bu hastalığın gerektirdiği durumlara gore ayarlar.
Hastalığı tam olarak tanıyarak, günlük yeme alışkanlıklarını düzenleyerek ve kan şekeri ile ilgili emarelere bağlı bir ekip önlemler alarak hastalıkla iyi geçinebilirsiniz!
Obezite, diyabetin en mühim tetikleyicisidir. Diyabet hastalarının yüzde 80’i obezdir. Obezite süresi uzadıkça diyabete yakalanma riski artar.
Kilo veren diyabet hastasının kan şekeri normal düzeye iner, insülin direnci ve kolesterolü azalır.
2035 yılında “Tip-2” diyabet hastası sayısının dünya çapında 600 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.
Haftada toplam 150 dakika spor yada fizyolojik aktivite yapmak diyabet riskini ciddi miktarda azaltır.

1 Yorum

  1. armada

    21 Şubat 2019 at 14:30

    bende şeker sınırda faydalı oldu bana sağoalsınız. uymaya calısıyorum

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

sohbet odaları chat odaları mobil odaları sohbet odaları