Nahl Suresi 90


Nahl Suresi 90

İnnallahe ye’muri bil adli vel ihsani ve itai zil kubra ve yenha anil fahşai vel munkeri vel bagyi,
yeizukum leallekum tezekkerun.

Meali:Haberiniz olsunki Allah,size adaleti,iyidavrabmayı ve yakınlara yardımda bulunmayı emrediyor,hayasizliği,fenalığı ve azgınlığı yasaklıyor;dinleyip anlayıp tutasınız diye size öğüt veriyor.
Bu ayet tüm cuma hutbelerinde hutbe sonunda tüm muminlere hatırlatarak tavsiye edilmektedir.Mevlam okumayı anlamayı ve iman ile yaşamayı nasip eylesin.

3 Yorumlar

  1. AyyıldızTim

    4 Aralık 2017 at 01:32

    ”Bismillahirrahmanirrahim”;
    بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
    إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

    Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor
    Nahl suresini kısa bir tefsir ile dile getirmek istiyorum;

    Bu ayet ilk defa Ömer bin Abdulaziz döneminde okunmaya başlanmış ve günümüze kadar bu şekilde okunmaya devam etmiştir.

    Allah başkalarına adaleti, hatta adaletten de fazla olarak ihsanı, en güzel davranışı ve muhtaç oldukları şeyleri yakınlara vermeyi emreder. Hayasızlığı, çirkin işleri, zulüm ve tecavüzü yasaklar. Düşünüp tutasınız diye size öğüt verir.

    Bu âyet, iyiliğin ve fenalığın çeşitli derecelerini göstererek sağlıklı bir toplumun başlıca dayanaklarını zihinlere yerleştirmektedir. Dolayısıyla cuma namazında hutbenin sonunda okunup bu esasların hatırlatılması pek isabetlidir.

    Özellikle bu âyetteki adalet ve ihsan kelimelerine çeşitli anlamlar veril­miş olup başlıcalan şunlardır:

    a) Adalet, kelime-i şehâdeti benimsemek, ihsan, Al­lah’ın buyruklarını yerine getirmek, Allah rızâsı için gerektiğinde çeşitli maddî ve manevî sıkıntılara katlanmak.

    b) Adalet, insanın içiyle dışının bir olması, ihsan içi­nin dışından daha da temiz olması.

    c) Adalet insaflı olmak, ihsan özveride bulun­mak.

    d) Adalet kişinin Allah’a ortak koşmaktan sakınması, ihsan Allah’ı görür gi­bi ibadet etmesi ve kendisi için istediği iyilikleri başkaları için de istemesi.

    e) Ada­let tevhid, ihsan tevhidde samimiyet.

    Ancak hemen bütün tefsirlerde yer alan ve bu âyeti “Kur’an’ın en kapsamlı âyeti” olarak gösteren rivayetlerin de işaret ettiği gibi buradaki adalet ve ihsan kavramlarının, yukarıda sıralanan anlamların hepsini kuşattığı, bununla birlikte sosyal içeriklerinin daha da önemli olduğu anlaşılmaktadır. Rügıb el-İsfahânî’nin “Adalet, iyiliğe karşı iyilik, kötülüğe karşı kötülük olmak üzere yapılana denk bir şekilde karşılık vermektir; ihsan ise iyiliğe daha fazlasıy­la, kötülüğe daha azıyla karşılık vermektir.” şeklindeki tanımı İslâm âlimlerinin konuyla ilgili anlayışlarının bir özeti sayılabilir.

    Cevapla
  2. AyyıldızTim

    4 Aralık 2017 at 01:38

    SELAMUNALEYKUM VE RAHMETULLAHU VE BERAKATUHU EBEDEN VE FİRDEVS CENNETEN ALLAHIN SELAMI RAHMETI BEREKETI UZERINIZE VE UZERIMIZE OLSUN;
    sevgili yetkili arkadaslarim böyle islami konularada yer verdiğiniz için teşekkürlerimi ve Şükranlarımı sunuyorum…

    Cevapla
    • ALaCaKaRaNLiK

      7 Aralık 2017 at 20:17

      ricaederiz efendim elimizden geldi kadar bişeyler yapmaya calışıyoruz…

      Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

sohbet odaları chat odaları mobil odaları sohbet odaları