Saadettin Köpek’in ibretlik sonu!


Saadettin Köpek’in ibretlik sonu!

Saadettin Köpek’in ibretlik sonu!

Anadolu Selçuklu Devleti`nin icraatlarından çok fazla, ihtirası ve kumpasları ile tanınan ünlü veziri Saadettin Köpek, ilahi adaleti sağlamak üzere Tanrı sebebi ile görevlendirildiğine inanan hasta ruhlu bir insandı. Vezir olduğu çağda devlet kademelerinde kendisine rakip olabilecek ne kadar bürokrat ve kıymetli komutan varsa ortadan kaldırmış, yargı mensuplarını kendisine tabii kılmış, hayatına dokunmadığı alimleri de tehditle köşesine çekilmeye zorunlu etmişti. Bu kadar masum insanın hakkına girmiş olan Saadettin Köpek`in akıbeti herkese ibret olmuş ve yıllarca hafızlardan silinmemişti.

ı. Alaaddin Keykubad ve ıı. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde kafa mimar ve vezir olarak görev oluşturan Saadettin Köpek`in hayatının ilk yıllarına ait bilgiler ne yazık ki net değildir. Konya`nın ileri gelen ailelerinden birine mensup olduğuna dair rivayetlerin yanında Amasyalı olduğunu ifade eden tarihçiler de bulunur. Saadettin Köpek`in devlet adamlığının yanında tıpkı zamanda sanatkâr bulunduğu da az adlandırılan bir husustur. ünlü tarihçi ibn-i Bibi`den öğrendiğimize göre hem nakkaş hem de yetenekli bir mimar. Alaaddin Keykubad`ın emriyle 1226`da başlayıp yaklaşık 10 sene süren Kubadabad Saray Külliyesinin mimarının Saadettin Köpek bulunduğu kaynaklarda geçmekte. üstelik bu saray günümüze ulaşabilmiş tek Selçuklu saray yapısı.

Hanedan üyesi olduğunu kanıtlamaya çalıştı lakin kimseyi inandıramadı…

Saadettin Köpek hırsıyla kısa zamanda ikbal merdivenlerini tırmanmış ve vezirliğe kadar yükselmiş bir devlet adamıydı. Alaaddin Keykubad`ın ölümünden sonra, desteklediği 14 yaşındaki ıı. Gıyasettin Keyhüsrev`in tahta geçmesi kendisi için bir dönüm noktası olmuştu. Küçük yaştaki sultanı avucunun içine edinmeyi başaran, bürokratik kadrolara kendi adamlarını getiren, devlet idaresini adeta şahsında toplayan Saadettin Köpek, bundan böyle sarayda tüm devlet erkânının korkulu rüyası olmuştu. Geldiği bu yüksek makam kısa sürede herkese onun gerçek yüzünü görme fırsatı da vermişti. Saadettin Köpek`in görevde kaldığı devre, kendisine rakip olabilecek kıymetli ve tecrübeli ne kadar devlet adamı varsa hepsini ortadan kaldırmayı başardığı bir dönem şekilde tarihe geçmişti. Kurbanları arasında boğularak öldürülenler bulunduğu bu gibi recm cezasına çarptırılanlar da vardı.

Saadettin Köpek`in, vezirliği boyunca ne siyasi ne de askeri manada çok fazla bir başarısı yoktu. Onun aklı fikri sadece iktidarda yani Selçuklu tahtındaydı. Sultan olabilmek için hanedan ailesinin bir ferdi olması gerektiğini gayet iyi bilen Köpek, hanedan mensubu olduğunu kanıtlamak için annesi şehnaz Hatun`un Sultan ı. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayr-ı meşru ilişkisi olduğu ve bunun sonucu kendisinin doğduğu fikrini ortaya atacak kadar alçalmış, lakin buna kimseyi inandıramamıştı. Devlet gücünü eline geçirmek için her yolu mubah gören Saadettin Köpek`in sadareti boyunca verdiği haksız kararlar kendisi ile alakalı şikâyetlerin artmasına neden oldu. Bir süre sonra durum daha da denetim edilemez bir hal alınca bundan böyle Sultan ıı. Gıyaseddin Keyhusrev harekete geçmek durumunda kaldı ve bir plan yapıldı. Plana göre Saadettin Köpek, Kubadabad Sarayına ziyafete davet edilecek, burada sultanın en güvendiği ad olan Sivas Subaşısı Hüsameddin Karaca yönünden öldürülecekti.

SONU iBRET veren OLDU

Kubadabad Sarayı`na çağrı edilen Saadettin Köpek, eğlence ve ziyafetin doruk noktasına ulaştığı bir anda Hüsameddin Karaca nedeni ile birden bir hamleyle öldürülmek istendiyse de başarılı olunamadı. Tam orada bulunan emir-i Âlem Togan`ın kılıç darbesiyle yere serilen vezir, yaralı bir şekilde kaçmaya çalıştı lakin yakalanarak feci şekilde öldürüldü. Bununla da yetinilmeyerek geçmişte yaptığı zulümlerin bir karşılığıymış bunun gibi cesedi Kubadabad Sarayının burcuna asıldı ve günlerce orada kaldı.

gerçekte adı KöPEK

Aksara- Konya arasında kendisinin yaptırmış bulunduğu (mimarı da kendisidir) “Zazadin” adlı (muhtemelen Saadettin isminin halk ağzıyla söylenmiş halidir) kervansarayın kitabesinde, eserin banisinin `köpek` bulunduğu babasının adıyla beraber aleni yazmaktadır. Bu durumda vezirimizin adı Köpek, lakabı Saadettin`dir. Bu lakabın kim yönünden ve ne zaman verildiği bilinmemekle birlikte karakteri itibarı ile kendisinin de almış olabileceği fikri ağır basmaktadır.

Www.SevgiChat.Com

1 Yorum

  1. mustafa akbay

    9 Aralık 2017 at 00:18

    layıkını bulmuss namert adam . elinize sğlık bilgilendirdiniz icin.

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

sohbet odaları chat odaları mobil odaları sohbet odaları